fredag 29. januar 2010

Dagen i dag

I dag har jeg begynt å planlegge hvordan jeg skal bli kjent med utstyr før jeg eventuelt skal filme August Burns Red. Jeg har ikke fått svar fra dem, men om det skulle komme sent må jeg uansett være klar.
Mulig konserter å gjøre testopptak på er Ørkenkjøtt på skuret 10/2, Call:Vega på garage 11/2 eller aller helst en av bandene som spiller på Klubbscenen på betong 27.februar. Jeg har sendt post til Rikets Crust angående dette.
Før den tid må jeg prøve meg en del frem i fourMs - labben i forskningsparken.

fredag 22. januar 2010

Dagen i dag

Å filme/ta opp Lamb of God gikk ikke, så da er den foreløbige planen August Burns Red (på samme konsert). Jeg fant ut, etter litt hjelp fra min gode venn Vidar, at det var Hassle Records som ga ut platene deres i Europa. Jeg fant ikke ut om de hadde noen kontaktperson/noe kontaktselskap i Norge, men har sendt mail til dem og spurt.
Fikk svar at det var Sound Pollution som distribuerte i Scandinavia, men det ser ut som om de deligerer det til Tuba i Norge. Men de sa også at jeg heller burde ta kontakt med bandets manager "Chuck". De forsikret om at han kom til å svare fordi han var en hyggelig fyr, så nå har jeg sendt mail direkte til han.

Om dette heller ikke lar seg gjøre, må jeg kanskje prøve på en festival i sommer.

Nå er det snart helg, Rock Mot Pels og mer Sunn O))). :D

torsdag 21. januar 2010

Dagen i dag

I dag har jeg gitt klarsignal om at mailen om LOG-konserten kan sendes videre til Roadrunner.

Jeg har informert folk om intervjuet jeg gjorde og planlagt en god del sånn tidsmessig med tanke på semesteret.

Siden dette er første dag med forelesning, begynner på en måte semesteret i dag. Jeg synes jeg har vært flink og fått gjort en del før starten. :D Da klipper jeg snoren og setter meg til å lese litt om intervjuer, før jeg skal på skolen og ha første forelesning i MUS4006 - Musikk og bevegelse.

Resymé and research problem

Resymé:

I want to write about musical sound and its connection to movement,
energy and aggresion in a concert situation. I want to find out if
there's a connection, and, if necessary, make that connection, or make
it better, through a practical project where I'll use
non-sound-producing movements from the musicians to modify the sound.
In the theoretical part, I want to look at the movemets from both the
musicians and the audience, and find connections from the musicians'
movemets directly to, or via the sound and further on to, the movement
in the audience. But also the connection from the sound and the
movement in the audience back to the musicians, and how this affects
their movement onstage and feelings of what the show does to them and
their temper. And there lies the goal for the practical part: To
better the process of catharsis in live performance.

Research problem (maybe this will be changed later):

How is the relationship between the physical energy the musicians
place into their performance and the energy that hits the audience,
how does this affect the temper in the persons involved in the music
and how can we use non-sound-producing movements from the musicians to
logically influence this?

For the english speaking audience

I will maybe make a new blog, written in english, which will feature only the biggest news. I'm also contemplating writing my whole dissertation in english, if this project generates enough international attention. So if you're interested, please tell me!! I will upload my translated research problem and a short resymé soon.

Intervju på Aggresso! Punk Rock Radio.

Dette gikk på radio i går, onsdag 20/1-'10, og er lagt ut på deres myspace: www.myspace.com/aggressoradio Trykk på "Aggresso!no.2 - 2010 part 3". Eller du kan høre det på http://radio.srib.no:8888/content/aggresso.mp3.m3u
Jeg regner med at programmet jeg var med på blir byttet ut på begge adressene etter neste onsdag. På siden srib.no/musikk/aggresso ser det ut til at man kan høre de siste fem podcastene, men det funker ikke hos meg i hvertfall. Nå vet jeg heller ikke om dette er podcaster av programmet eller noe annet.

onsdag 20. januar 2010

Dagen i dag

Jeg oppdaterte ikke i går fordi jeg ikke hadde tid. I går ble jeg oppringt av Agresso! Punk Rock Radio for et telefonintervju. Det gikk ganske greit, men ikke kjempebra akkurat. Litt usikker på når det sendes, men regner med at det sendes i dag mellom 13 og 14. Også blir det lagt opp på myspace etterpå, slik jeg har forstått det: http://www.myspace.com/aggressoradio Det ser også ut til at man kan høre det fra http://srib.no/musikk/aggresso/ under "Reprise" og "5 siste podcasts".

Jeg har også blitt ferdig med å skrive brev til managementet til Lamb of God og sendt det til WMN for videresendelse.

fredag 15. januar 2010

Dagen i dag

Etter et par timer for å finne ut om det var Warner som hadde LOG i Norge, fant jeg et positivt svar på det gjennom en artikkel i Farojournalen. Jeg synes det er litt dumt at dette ikke kommer tydelig frem fra sidene til Warner Music Norge.

Jeg ringte WMN og fikk snakke med Christian Steenstrup. Han var svært positiv og hjelpsom og mente dette skulle gå ganske greit, men at jeg måtte skrive en mail der jeg forklarte oppgaven så detaljert som mulig. Han ga meg råd om å ikke ta opp lyd på konserten, i hvertfall ikke tappe den fra miksen. Uten lyd vil ikke dette ha noe betydning, så noe må jeg ha. Det jeg i så fall må gjøre er å skrive forskjellige muligheter for hva jeg kan bruke.

Jeg regner egentlig med at sånne ting bør gå greit om det er veldig tydelig at jeg er tilknyttet studiet, at jeg skriver en slags kontrakt og at jeg kanskje kan referere til Alexander.

Jeg vurderer nå å opprette en blogg til, der jeg skriver alt på engelsk. Jeg kommer i så fall bare til å ha de litt "større" nyhetene der og ikke bruke den som en dagbok. I hovedsak slik at plateselskap og management i utlandet kan følge med og bli sikrere på min seriøsitet og ikke skal tro jeg bare leter etter gode opptak jeg kan gi ut som bootlegs.

Det ser ut til at intervjuet med Aggresso! blir tirsdag kveld. Når det blir sendt aner jeg ikke.

Jeg har fått hjelp fra DJ GÆDD på 800:grader (også kjent som Geggen i Boots & Sneakers) til å legge ut intervjuobjektsøknaden på screamforumet. Tusen takk til han!!!

Planen fremover er å bruke mandagen på å skrive mailen til Christian og sende den etter møtet med Alexander på tirsdag.

torsdag 14. januar 2010

Dagen i dag

Jeg fått enda en forespørsel om radiointervju. Denne gangen med Aggresso! Punk Rock Radio. Vi får se hva som skjer. Har ikke bestemt tid ennå.

Også har jeg ringt Rockefeller for å høre litt om Lamb of God-gigen. De sa jeg skulle høre med de som har rettighetene - plateselskapet til bandet. Jeg snakket med Kim Paulsen hos Sony/BMG og han sa at de ikke lenger hadde LOG i Europa. Han lurte på om det kunne være Universal, men det ser ikke slik ut på hjemmesidene til Universal. Har prøvd å finne ut hvem som har dem, noe som viser seg å være vanskelig. Jeg sendte akkurat SMS til en kamerat som jobber hos Universal om dette og fikk svar om at det sannsynligvis var Warner (Roadrunner). Skal ta en titt på dette i morgen.

I går laget jeg en liten liste på hvem som har vist interesse for prosjektet. Hittil er det fire stykker som har sagt de gjerne vil stille opp om det er noe, og to andre som har sagt at de synes det virker spennende.

tirsdag 12. januar 2010

Dagen i dag

I dag har jeg jobbet litt med denne bloggen. Skrevet profiltekst og slike ting.
Jeg har sett og svart på tilbakemelding på www.800grader.com og generelt tatt runden, slik jeg gjør hver dag.
Jeg har fått svar fra Alexander angående kameraene (et svar jeg ikke synes var utfyllende nok , så jeg har sendt nye spørsmål), brevet til Rockefeller og dette stipendet jeg har skrevet om tidligere.
Jeg har sendt mail til Hallgjerd Aksnes for å få svar på et spørsmål rundt det nevnte stipendet.
Jeg har også tatt en tur på Akademika og kjøpt "Det Kvalitative Forskningsintervju" av Steinar Kvale og hørt om "Musical Gestures - Sound, Movement and Meaning" av Rolf Inge Godøy og Marc Leman hadde kommet. Det hadde den ikke.

I slutten av uken må jeg ringe Rockefeller. Tiden fremover vil ellers i stor grad gå til å lese boken jeg kjøpte i dag. Den må være lest i god tid før konsert.

mandag 11. januar 2010

Dagen i dag

I dag har jeg laget denne bloggen, registrert meg på forumet til 800:grader og lagt ut søknad etter folk der.

Jeg har også fått tips om en dame som har skrevet en master om musikkterapi.

Kontaktinfo

Mitt navn er Bjørnar Hegge og jeg finne på Facebook under det navnet.
Ellers går jeg under navnet Yod Amygdala, både som musiker, DJ og på ulike steder på nett.
epost: yodamygdala@gmail.com
tlf: 90887909

Den nevnte søknaden etter intervjuobjekter

Hei!

Fint om du leser hele før du bestemmer deg for om du gidder å bry deg. Jeg trenger all den hjelp og alle de tilbakemeldinger jeg kan få. Takk! Send den videre til alle du kjenner som hører på aggressiv musikk av en eller annen type (med vekt på de som ikke bare står og klør seg kritisk i skjegget..

I forbindelse med min masteroppgave søker jeg folk som kan delta på et relativt kort opplegg med noen intervjuer og personlighetstester. Dette skal foregå i forbindelse med en konsert og kommer til å dreie seg om bevegelse til musikk (på den gitte konserten eller konserter generelt) og aggresjon. Grunnen til at jeg legger ut dette her og andre steder er ikke bare for å finne folk, men også for å få råd om hvor jeg kan finne folk (andre forumer, tips til hvordan jeg kan gå frem for å få med folk, lokkemidler osv) og generelt legge ut følere på om det finnes noen interesse for sånt.

Masteroppgaven min går ut på å finne ut om det finnes noen sammenheng mellom lydparametere eller energi i musikken og bevegelse hos både publikum og artister og eventuelt lage et system som kan forbedre dette. Ved f.eks. å bruke de ikke-lydproduserende bevegelsene til å styre noe musikalsk på en eller annen måte. Jeg vil også se på hva musikken har å si for det generelle aggresjonsnivå hos lytter og utøver både rett etter konsert og noen dager i etterkant.

Jeg har planer om å filme en konsert, helst på Rockefeller, med kameraer både over publikum, mot scenen og kanskje mot lydmannen. I tillegg vil jeg ta opp konserten. I etterkant vil jeg analysere dette og se på bevegelsesmengde og motion capture og se i forhold til hva som skjer i lyden.

Jeg ønsker å ha kontakt med 5-10 personer i forkant av konserten. Helst personer som har et fysisk forhold til musikk (dvs at de mosher, danser, headbanger osv). Disse vil jeg ha testet med tester som går på musikkforståelse og personlighet på forhånd. Jeg vil også intervue dem rett etter konserten og noen dager etterpå.

Jeg vil helst alltid jobbe med den samme konserten, men det kan hende det blir slik at jeg bruker en konsert til opptak og en til intervju.

Jeg vil jobbe med konserter der det er mye bevegelse. Derfor hadde krysningen mellom metal og hardcore vært perfekt, med masse moshing i ulike former. Drømmebandet hadde vært BMTH, men det er vel for mye å håpe på.

Har du noe som helst å si om dette, så kom med det!

Hilsen Bjørnar Hegge

Takk for oppmerksomheten!

Det jeg har gjort hittil i år

Jeg begynte å føre en slags dagbok i Writer (NeoOffice), men kommer etterhvert til å skrive inn slike ting her i stedet. Dette er det jeg har gjort før i dag:

Onsdag 6/1-'10:
Jeg har i dag skrevet en søknad etter intervjuobjekter og lagt den ut på NGF, Heavymetal.no og punk.no. Jeg har også lett litt etter andre forum, og det virker som om det bare er screamforumet som er igjen. I går sendte jeg epost til han som administrerer det for å finne ut om jeg kan få registrere meg der (forumet ble stengt for nye medlemmer i vår en gang).

Torsdag 7/1-'10:
Jeg har fått epost om "Studentstipend - musikkognisjon/-psykologi/-terapi". Har skrevet epost til med Alexander om dette. Jeg har sendt intervjuobjektsøknaden rundt til folk jeg kjenner på Facebook og bedt dem sende videre. Har også spurt Alexander om hva slags - og hvor mange kameraer vi har til rådighet på på IMV, slik at jeg vet hva jeg må prøve å låne av andre.

Fredag 8/1-'10:
Jeg har skrevet brev til Rockefeller og sendt det til Alexander for råd. Jeg har svart på alle rådene jeg har fått, deriblandt et fra en venninne om å sjekke ut en lege i Ski: "Ta kontakt med Audun Myskja, og hils fra meg. Han har lenge jobbet med det du snakker om, bruker det på pasientene sine, og er lege. Han holder til i Ski." Jeg har også svart at jeg vil stille opp på telefonintervju med Rock FM senere i dag, men dette ble utsatt til mandag.

Prospekt

Dette er prospektet jeg leverte før jul. Siden jeg ikke har hørt noe ennå, regner jeg med at det ble godkjent. For interesserte som ikke gidder å lese hele, kan det være lurt å bare lese til og med problemstillingen.

Skadet Kropp, Leget Sinn, Utnyttet Arbeid



Jeg vil skrive om musikalsk lyd og dens sammenheng med bevegelse, energi og aggresjon i en konsertsituasjon. Jeg vil finne ut om det er noen sammenheng og eventuelt om jeg kan skape denne sammenhengen, eller gjøre den bedre, i et praktisk prosjekt der målet er å inkorporere ikke-lydproduserende bevegelser hos musikerne inn i formingen av lyden. I den teoretiske delen vil jeg se på både musikernes og publikums bevegelser, og finne sammenhenger som går fra musikernes bevegelser direkte til, eller via lyden og videre til, publikums bevegelser. Men også på lyden, og bevegelsene til publikum, som går tilbake på musikerne, og hvordan det påvirker deres bevegelser og følelse av hva konserten gjør med dem med tanke på sinnstilstand og temperament. Og der i ligger målet med den praktiske delen: Å gjøre renselsesprosessen ved å spille en konsert bedre.


Problemstilling

Hvordan er forholdet mellom den fysiske energien man legger i musikkformidling og den energien som treffer lytteren, hvordan påvirker dette temperamentet til de som på en eller annen måte deltar i musikken og hvordan kan man eventuelt bruke ikke-lydproduserende bevegelser fra musikerens side til å påvirke dette på en logisk måte?


Teoretisk del: Fremgangsmåte, motivasjon, kontekst, avgrensning

Siden jeg liker å bevege meg til musikk både på og av scenen og er fascinert av at musikken har denne evnen til å bevege fysisk på mange forskjellige måter, tenkte jeg det kunne være et fint utgangspunkt for å finne en oppgave. Selv om det er tydelig at musikk kan ha denne evnen, lurte jeg på i hvor stor grad musikerne selv påvirker dette med alle bevegelsene de gjør. Jeg kommer til å konsentrere meg om konsertsituasjoner som et utgangspunkt, men dersom det passer seg kommer jeg til å trekke inn musikkognisjon for å forklare hvordan musikk kan bevege også utenfor konsertsalen. Hvilken sammenheng finnes det mellom deres bevegelser, publikums bevegelser, selve lyden og kanskje også hva lydmannen gjør. Mer konkret; kan man se hvordan, hvor mye og hvor fort musikerne beveger seg på forskjellige aspekter av lyden? For eksempel hva slags frekvenser som er hvor sterke og/eller generell lydstyrke eller loudness. Kanskje jeg finner ut at det ikke er noen sammenheng mellom noe der. Kanskje det er en sammenheng, men at den fungerer dårlig. Det vil si at publikums bevegelser er en forminsket/forstørret refleksjon av lyden eller bevegelsene til musikerne, eller at lyden er en forminsket/forstørret refleksjon av bevegelsene til musikerne. Eller at sammenhengene følger konturene, men har store nyanseforskjeller. Hva kan man gjøre for at musikerne skal ha større kontroll over dette?

Så fort dette første semesteret er over vil jeg kontakte noen scener i Oslo for å høre om det er mulig å komme og gjøre et video- og lydopptak av en konsert med et band. Jeg vil begrense meg til å se på metal-sjangere som ligger på grensen til hardcore, fordi jeg mener at det er her det foregår mest bevegelse både på og fremfor scenen. Jeg vil helst gjøre det på Rockefeller, fordi scenen er stor nok til at musikerne kan bevege seg litt og fordi jeg tror de har gode muligheter for å plassere kameraer på en sikker måte. Jeg vet også at Rockefeller har blitt brukt for å gjøre slike opptak før, av andre masterstudenter. Jeg vil plassere et kamera i lydboden med retning scenen, et kamera over bandet og ut mot publikum og kanskje et til mot lydmannen. Alt etter hva jeg får tak i av utstyr og hva slags tillatelser jeg får. Jeg kommer til å bruke night vision på kameraet som filmer publikum og kanskje også de andre to hvis det blir for mørkt uten. Jeg vil også tappe lyden både fra monitormiksen (som en mest mulig ren miks, jeg kommer vel ikke utenom romklang på vokal) og fra utmiksen, i tillegg til å ta opp lyd med, eller en mikrofon ved, kameraet som peker mot scenen. Alt dette er bare for å samle inn informasjon. Ut fra lydopptakene kan jeg trekke ut spektrogram, loudness og brightness for hele konserten. Ut fra videoopptakene kan jeg trekke ut motiongram og bevegelsesmengde. De forskjellige oppgavene og deres representasjoner må selvfølgelig synkroniseres, slik at jeg kan analysere dem og sammenligne dem. Alexander Refsum Jensenius sa han kunne lære meg analyse av noen av disse målingene når jeg trenger det. Noe av det regner jeg også med at jeg lærer i emnet MUS4006 – Musikk og Bevegelse, som jeg har tenkt å ta til våren. Fra disse analysene kan jeg se på sammenhengen mellom lyd og bevegelse slik jeg har beskrevet over. Jeg vil i tillegg til alt dette foreta en kvalitativ analyse av det jeg selv ser på videoene. Metoder for dette er også noe jeg kan lære av Alexander senere.

Den teoretiske delen vil på en måte bli todelt, ved at jeg også vil se på dette med musikk, energi og aggresjon. Hvordan påvirker lyden, bevegelsene og eventuelle sammenhenger det generelle temperamentet til musikeren og lytteren/konsertgjengeren. Dette springer fra dette fenomenet med at musikere innenfor mer aggressive musikksjangere ofte snakker om musikkens rensende effekt på aggresjon og frustrasjon som bygger seg opp i hverdagen. Jeg har selv snakket om dette ved flere anledninger, men er veldig i tvil jeg eller noen andre egentlig mener noe med det, eller om det er et slags forsvar for at man engasjerer seg i musikk som mange bare synes er bråk, eller mot de som sier at slik musikk kan ha en (underbevisst) negativ effekt på oss. Historier om ødelagte hotellrom og slåssing på turné (som vist i Lamb of Gods DVD Killadelphia, der de i bandet går løs på hverandre etter endt konsert), snakker i mot musikkens rensende effekt. Kan det være slik at turnélivets frustrasjoner veier opp for musikkens rensende effekt?

Gjennom denne delen av oppgaven må jeg svare på en del småspørsmål, og, sannsynligvis gjennom litt filosofering, definere en del rundt dette med energi, musikalsk lyd og aggresjon. Hva er energi, og hva er aggresjon, i musikalsk lyd? Hva er forskjellen på dem? Hvilke attributter ved musikalsk lyd er det som kan betegne aggresjon og hvorfor? Jeg tenker her for eksempel på bruken av musikalske effekter, vreng, instrumentering, harmonikk og deres effekt på frekvensspekter/lydfarge (fargen/timbre fra alle toner som klinger likt til sammen), og hvordan alt dette forandrer seg over tid. Jeg tenker også derfor på rytmikk, melodikk/toneart og meter. Jeg velger å kun se på dette ut i fra den gitte konsertsituasjonen, dermed holder jeg meg til vestlig (sub)kultur. Sannsynligvis vil jeg ikke transkribere noen av låtene som blir spilt for å se konkret på melodikk o.l., men kun se på helheten gjennom akustiske målinger.

På den samme konserten som jeg skal ta alle opptakene, vil jeg også utføre intervjuer av bandet og kanskje noen utvalgte publikummere. Jeg vil snakke med en og en og stille spørsmål rundt dette med aggresjon, energi og hvordan og hvor mye de beveger seg. Målet er å finne ut om musikk har en rensende effekt på dem. For at dette skal kunne besvares må spørsmålene utformes og stilles på en måte slik at jeg får svar som virker gjennomtenkte og som det går an å trekke noe ut av. Jeg er usikker på hvordan jeg skal klare dette og frykter en del svar som til dels bare er tomt snakk jeg ikke kan få noe ut av, slik som det blir når musikere snakker om dette ellers. (Jeg mener i hvert fall det ofte blir det.) Det er vanskelig å bruke ord på følelser, fysiske stimuli og det å vurdere seg selv, derfor håper jeg at jeg kan finne en måte å «lure» dem til å svare «ærlig» på (dvs. at svarene ikke er gjennom en tenkeprosess som kan forstyrre, men kommer direkte fra noe dypere i dem). Jeg har fått et tips om en bok som heter Det Kvalitative Forskningsintervju, av Steinar Kvale, og håper den kan peke meg i riktig retning. Mer konkret vil jeg stille spørsmål som: Føler de at de blir mer tilfredse og «renset» etter en sånn konsert eller blir de bare slitne? Kan de forklare hvorfor eller på en eller annen måte noe rundt dette? Hva er forskjellen på å bare være sliten og det å være «renset»? Disse to siste er noe jeg også kan forsøke å forklare gjennom litteratur jeg leser og egne filosoferinger. Hvilken rolle har bevegelsene de gjør, lyden som kommer «tilbake» til dem og respons fra publikum i alt dette? Føler de at det er noe spesielt som mangler for at, eller har de forslag på hvordan, utøvelsen av musikk kan bli mer terapeutisk på denne måten? Føler de selv at den energien de gir fra seg selv returneres i form av lyd og respons fra publikum? Jeg må presisere at jeg her mener respons under låtene (i form av bevegelse) og at klapping og skriking mellom låtene ikke er medregnet. Hvordan er langtidsvirkningen på dette med å spille konserter i forhold til aggresjonsnivå? Jeg kan tenke meg å gjøre et oppfølgende intervju av bandet en dag eller to etter konserten, men jeg ser det kan bli et problem at de stadig gjør nye konserter og ikke lever normale liv når de er på turné. Kanskje jeg venter til turnéen er ferdig om de da har litt fritid. I så fall må dette foregå på mail, og da er jeg avhengig av at bandet er til å stole på når det gjelder svar til rett tid. Jeg vil her bruke spørsmål som er litt annerledes, slik at de ikke kan sitte å tenke på dette frem til at jeg spør. Jeg kan eventuelt spørre spørsmål på selve konserten de har her i Norge, som samler opp det som har skjedd til nå på turnéen.

Når det gjelder publikum er jeg usikker på om jeg vil intervjue noen få mennesker, der hovedvekten ligger på mennesker som vanligvis er aktive på konsert, men også ta med noen få som bare holder takten og noen som står helt i ro, eller om jeg vil bruke spørreskjemaer og så mange mennesker som mulig. Jeg vet selv at det ikke er så mange som gidder og svare på spørreskjemaer, samme hvor det er hen. Spesielt ikke når man er på konsert. Kanskje jeg kan finne en (ikke-økonomisk) måte det kan lønne seg å være med på. Skal jeg intervjue noen få kan det være vanskelig å finne dem. Jeg bør helst vite at dette er på plass på forhånd, og kan prøve å finne dem på forum på nett (for eksempel screammagazine.com). Men også her blir det et problem at folk kanskje ikke gidder å være med, så jeg bør ha noe som kan lokke. Boken til Kvale blir nyttig her også.

Problemet med at det er vanskelig å få «ærlige» svar dukker i aller høyeste grad opp siden jeg har funnet ut at det er lurt å ta intervjuobjektene gjennom en eller flere psykologiske tester for å finne ut av personlighet og musikalsk erfaring. Jeg har fått tips om testene The Big Five Inventory (personlighet) og The Ollen Musical Sophistication Index (musikalsk erfaring). Skal man svare nøyaktig på slike tester må man kjenne seg selv veldig godt og være god til å «kjenne» etter. Jeg har selv tatt en lignende test to ganger (fordi jeg ikke husket at jeg hadde tatt den) og fikk veldig ulikt resultat. Man må med andre ord ta dette med en klype salt, men det må man med alt som gjelder beskrivelser, som kommer fra mennesker. Hvis jeg finner flere tester som i stor grad svarer på det samme, ønsker jeg å bruke flere for å teste deres validitet. Problemet med dette er at det vil kreve mer fra intervjuobjektene.

Noe av poenget med hele oppgaven min er å finne ut hvor mye av personligheten som påvirkes av hva slags musikk man hører og hvordan man beveger seg til den.

Jeg ønsker også å intervjue disse menneskene i etterkant. En eller to dager etter en konsert, når hverdagen er godt i gang igjen. Jeg er derfor avhengig av en hvis likhet mellom intervjuobjektene. At alle har jobb (eller følger et rutinepreget studieliv) og at de ikke skal på konsert igjen på noen dager. Dette intervjuet kan foregå via spørreskjemaer på internett. Jeg har blitt informert om at man kan sette opp slike ting selv, gjennom UiOs systemer.


Kan man høre ikke-musikalske bevegelser? For å finne svar på dette, tenker jeg å sette opp en blindtest der jeg først spiller inn noe der jeg beveger meg mye mens jeg spiller. Headbanger, løper litt rundt omkring, veiver med gitaren o.l. Så spiller jeg inn det samme stykket på nytt, der jeg står stille, men likevel prøver å gjøre de samme eller like mange feil som oppstod da jeg beveget meg mye. Om jeg kan få med et helt band på dette, eller kjøre en backing på playback, er dette ønskelig. Med band vil det bli noe mer naturlig med tanke på energien som oppstår musikere i mellom. Med band eller backing er det enklere å skjule småfeilene man gjør. Utfordringene her blir å bestemme hva testobjektene skal vite på forhånd, hvordan eksemplene skal spilles av (rekkefølge, antall ganger, tid mellom avspillinger osv) og hvordan de skal beskrive det de hører (beskrivende enkeltord som er gitt på forhånd, forklaringer, skalaer eller enten/eller).


Andre avgrensninger, utenom musikalsk materiale og det at jeg kun vil se på en konsert, vil være at jeg ikke vil se på hva slags effekt rusmidler kan ha.


Eventuell praktisk del

Om jeg kommer til å ha en praktisk del, kommer litt an på hva jeg finner ut etter analysene jeg gjør av opptakene. Hvis jeg finner ut at det ikke er noen sammenheng mellom musikalsk lyd og bevegelse (eller at sammenhengen er dårlig på en eller annen måte), vil jeg forsøke å lage denne. Jeg vil at det musikerne gjør på scenen skal reflekteres i lyden. Dette skal helst være individuelt, slik at det man gjør bare har noe å si for lyden på instrumentet man spiller selv. F.eks. at om man går over scenen vil instrumentet panoreres etter der man går. Eller at man kan styre et lavpassfilter ved å krøke seg sammen og strekke seg ut. Akkurat hva dette systemet skal gjøre vil avhenge mye av hva jeg finner ut av spørsmålene som går på hva musikalsk energi og aggresjon er. Utfordringene her blir å finne ut hvordan dette kan implementeres. Jeg håper med dette å gjøre musikkfremførelse mer tilfredsstillende. At musikerne skal føle at alt de gjør kommer tilbake til dem og ut til publikum. Jeg håper at dette også kan ha noe å si for det rensende ved musikk, men det å få testet det i en konsertsammenheng som tilsvarer den jeg startet alt med, slik at jeg kan få svar på dette, blir vanskelig å få til med alle intervjuene på nytt osv. Mitt prosjekt vil derfor sannsynligvis slutte med et forslag på hvordan ting kan bedres, uten å få testet skikkelig om det er bedre. En slags «praktisk teori» som støtter seg på «teoretisk teori».


Litteratur

Hva slags litteratur jeg kommer til å bruke har jeg ikke blitt så godt kjent med ennå, men jeg vet hva jeg må prøve å finne. Bøker om psykologi og aggresjon, slik som Aggresjonens Psykologi, av Stål Bjørkly, for eksempel. Jeg har ingen muligheter til å si om dette er en bra bok på dette tidspunkt. Jeg må snakke med mennesker som har greie på emnet og høre med dem, men den ser aktuell ut. Jeg vil helst finne en bok som dette som også skriver om aggresjon i forhold til både psykologi og musikk, men har ikke sett noe ennå.

I emnet MUS4006 – Musikk og Bevegelse, som jeg skal ta til våren, har jeg fått vite at boken Musikk og Bevegelse, av Alexander Refsum Jensenius, blir en av pensumbøkene. Jeg regner med at denne og resten av pensum i dette faget kommer til å ha mye å si for min oppgave. Dette gjelder også Marc Lemans Embodied Music Cognition and Meditation Technology, som jeg nå har lest i forbindelse med ekstrapensum i MUS4005 – Musikkognisjon. Musikkognisjon er også et felt jeg kommer til å ta mer fra, kanskje fra resten av pensumet jeg har nå.

Jeg vet det også at det finnes mye informasjon fra to forskningsprosjekter her på IMV: The Musical Gestures Project og Music, Motion and Emotion, som jeg kanskje kan benytte meg av.

Jeg tror jeg kan komme meg igjennom denne oppgaven uten så veldig mye litteratur. Mye vil komme fra datainnsamlingen jeg gjør, fra analysene av denne og fra tolkninger, filosoferinger og slutninger jeg trekker fra denne.

Velkommen/Introduksjon

Hei og velkommen til min blogg!

Her kommer jeg til å skrive om det meste jeg gjør med min masteroppgave. Det er sannsynlig at jeg kommer til å flytte denne bloggen til UiO når de får seg et eget bloggsystem. Og kanskje også at jeg begynner å skrive ting på engelsk, om jeg skal inkludere folk fra utlandet i dette.

Når jeg senere skriver om Alexander, er dette min veileder Alexander Refsum Jensenius.